Dorn therapie en Breuss massage

Dorn therapie

Dorn therapie is een zachte holistische behandeling op de wervelkolom en op de gewrichten, die wordt toegepast nadat een beenlengteverschil is geconstateerd, waardoor het bekken uit balans is. Hierdoor kunnen rugklachten, pijn en andere klachten ontstaan. Met behulp van de Dorn methode kunnen vele klachten, die direct of indirect samenhangen met de wervelkolom, worden behandeld.

Je kan baat hebben bij de Dorn methode als je last hebt van de volgende klachten: nek- en schouderklachten, hoge en lage rugklachten, hoofdpijn en migraine, scoliose (S bocht wervelkolom), lumbago, hernia, artrose en reumatische klachten, chronische vermoeidheid, fibromyalgie, stress, etc.

Het is een manuele en holistische behandeling die het zelfgenezend vermogen in het lichaam activeert. Met de duimen wordt de scheefstand van heupen en wervels voorzichtig gecorrigeerd. Door de zachte manipulatie wordt het bindweefsel losgemaakt waardoor de doorbloeding verbetert. De Dorn methode is vrij van ongewenste bijwerkingen, ongevaarlijk, maar vooral zeer doeltreffend.

Er wordt St. Jansolie gebruikt omwille van de diepe inwerking op de spieren.

Het uitgangspunt van de Dorn therapie is een beenlengteverschil, een veel voorkomend probleem bij mensen met rugklachten. Met het beenlengteverschil bedoelen we hier het lengteverschil van de benen, welke veroorzaakt wordt door de ruimte tussen de gewrichtsvlakken van de enkel, knie en vooral het heupgewricht. Een verschil in beenlengte hoeft niet altijd een anatomische oorzaak te hebben maar kan ook zijn ontstaan door een scheefstand van het bekken. Dit veroorzaakt een spanningsveld in het bekkengebied en de hele wervelkolom. Met de Dorn therapie wordt dit spanningsveld opgeheven.

Door een samenwerking tussen de behandelaar en de cliënt is het mogelijk gewricht– en rugcorrecties uit te voeren. De Dorn methode wordt altijd uitgevoerd in beweging. Tijdens de behandeling raakt de therapeut met de duim en de handpalm lichtjes de wervelkolom aan, terwijl de cliënt beweegt met armen of benen. Door deze beweging worden de spieren misleid en kan er met  zachte druk  correcties van gewrichten en wervelkolom worden toegepast.

Enkele mogelijke oorzaken van een beenlengteverschil kunnen zijn: een val, zittend beroep, het onderling kruisen van de benen, veel auto rijden.

Een Dorn behandeling wordt altijd gecombineerd met een Breuss massage.

Er mag geen Dorn therapie geven worden bij: kanker, vergevorderde osteoporose, acute migraine, acute ontstekingen (Bechterew), botbreuken, griep, koorts, verlammingen.

Breuss massage

Rudolf Breuss ontwikkelde de manuele tussenwervelschijf massage en stelde zelf vast dat dit zich uitstekend liet combineren na of voor een Dorn behandeling. Hij ging ervan uit dat er geen versleten tussenwervelschijven bestaan, omdat alle cellen in het lichaam worden vernieuwd. De tussenwervelschijf is het kraakbeen tussen de wervels die ervoor zorgt dat de zenuwen beschermd worden en ruimte laat tussen de wervels. Wanneer de tussenwervelschijven toch gedegenereerd zijn, kunnen we via de Breuss massage ze terug een stimulans geven om te regeneren.

De massage wordt uitgevoerd met St. Jansolie die een diepe energetische werking heeft op de tussenwervelschijven en de omliggende rugspieren. Er wordt zijdepapier op de rug gelegd om de werking van de olie nog dieper te laten doordringen op de tussenwervelschijven en de omliggende spieren.

De Breuss massage is een holistische massage. Ze heeft een diepe inwerking op de gehele mens. Zowel fysieke, emotionele, energetische en mentale blokkades lossen op. Hierdoor wordt de balans in het lichaam hersteld.

De Breuss massage kan worden toegepast bij osteoporose, ischias, hernia, burnout, extreem gespannen spieren en problemen in het heiligbeengebied.

Bij zwangerschap mag de Dorn therapie en Breuss massage niet worden toegepast.